Psychotherapie, iets voor mij?

Het stigma

Therapie heeft voor veel mensen nog altijd een wrange bijsmaak, alsof therapie volgen dat er iets mis is met je, dat gerepareerd moet worden. Vandaag de dag is dat niet waar, maar ooit was het anders. Toen de eerste psychotherapeuten verschenen, heerste er een stugge hiërarchie. In die tijd was het zo dat de (mannelijke) therapeut de (doorgaans vrouwelijke) patiënt genas. Psychotherapie werd geboren in een medische context: patiënt komt van het Griekse pathos, lijden, therapie van het Griekse therapeía, medische behandeling. 

Patiënt komt van het Griekse pathos, lijden. Therapie van het Griekse therapeía, medische behandeling.

In die tijd behandelde dokters vanuit hun verheven positie mensen die zij labelden als hysterisch, zwakzinnig, of seksueel gestoord, al dan niet in een gesticht en zonder enige aansprakelijkheid. Die tijden zijn nog vers in ons collectief geheugen, zo verdween homoseksualiteit pas volledig als psychiatrische diagnose in 1987! Geen wonder dat psychotherapie bij veel mensen argwaan wekt.

Wat therapie (niet) is

Vandaag de dag is psychotherapie iets heel anders. Waar een psychiater je medicatie voorschrijft die de biochemische balans in je lichaam verandert, gaat een psychotherapeut samen met je op tocht. Medicatie kan jouw gedrag of onmiddellijke gevoel veranderen, een therapeut verkent samen met jou de onderliggende patronen die je doen, voelen en denken bepalen. Een psychotherapeut is dus geen “geest-genezer”, eerder een trouwe bondgenoot op je pad. Die kan je begeleiden en aanwijzingen geven, maar enkel jij kan jouw reis afleggen, jij moet het werk doen. 

Een psychotherapeut is geen genezer, maar een trouwe bondgenoot op je pad. Die kan je aanwijzingen geven, maar jij moet het werk doen.

In therapie werk je aan je persoonlijke groei. Vaak betekent dat behalve de patronen zelf, ook hun oorsprong onder ogen zien, om zo van aan de wortel verandering te scheppen. Dat is vaak niet eenvoudig, er is immers een goede reden waarom die informatie in de kelder van ons onderbewuste staat. Niemand wordt zelfkritisch en verlegen geboren, die mechanismen leren we doorgaans niet op de aangenaamste momenten. De job van een therapeut is om een veilige ruimte te scheppen waarbinnen die netelige dingen op tafel kunnen komen. Wanneer je je bewust wordt van je innerlijke machinerie en ruimte maakt voor de gevoelens die daarmee gepaard gaan, kan je nieuwe, betere mogelijkheden ontdekken. Dat is de essentie van psychotherapie.

Wanneer therapie?

Ik geloof dat we altijd kunnen groeien én dat we van nature die neiging hebben. En dan gebeurt het leven… Op zo’n momenten is het goed om ondersteuning te vinden bij een gekwalificeerd therapeut. Hieronder volgen een aantal veelvoorkomende situaties waar therapie kan helpen om je evenwicht te vinden en terug in beweging te komen.

Angst en depressie
Angst hoort nu eenmaal bij de menselijke ervaring en hetzelfde geldt voor depressieve gevoelens. Het is wanneer ze buiten proportie groeien en ons leven gaan bepalen dat therapie kan helpen om ze beter te leren hanteren en je leven terug te winnen.

Levensveranderingen en/of een crisis
Wanneer de kaarten plots opnieuw geschud worden, schiet onze huidige manier van leven vaak tekort. Therapie kan helpen om je kern terug te vinden in de storm, jezelf te vernieuwen en nieuwe strategieën te ontdekken.

Relatieproblemen
Wanneer je beter leert omgaan met emoties, gedachten en reacties, gaan ook jouw communicatievaardigheden verbeteren. Dit komt je relaties ten goede.

Zelfontdekking en zelfverbetering
Ik val in herhaling wanneer ik zeg dat therapie een herontdekking van jezelf betekent. Je maakt verbinding met wie je bent, of was, voor je allerlei trucjes moest leren om te overleven. Dan kies je welke trucjes je laat vallen en welke je behoudt, voor een betere versie van jezelf.

Trauma’s verwerken
Anno 2024 begrijpen steeds meer mensen hoe enorm de invloed van trauma is op ons mentale en fysieke welzijn. Of het nu gaat om geweldpleging, verwaarlozing of pesterijen, in therapie sta je stil bij de blessures die je opliep toen je nog geen verdediging had. Niet om het verleden te veranderen, of een rooskleurige bril op te zetten, maar om greep te krijgen op de invloed die je het vandaag heeft op je leven.

Rust vinden
Onze samenleving is gejaagder dan ooit. Omringd door schermen en notificaties, moeten we steeds meer rollen vervullen. In deze wereld is het makkelijk om je uitknop uit het oog te verliezen en alsmaar te blijven spurten. Therapie kan je helpen om terug te keren naar je (misschien lang vergeten) kalmte en je lichaam en geest de rust te gunnen die ze nodig hebben.

En jij?

Je zou kunnen zeggen dat therapie een luxe is, maar ik zie het anders. De reden waarom er zo’n grote nood is aan gekwalificeerde therapeuten is omdat onze huidige manier van leven niet tegemoetkomt aan een aantal diepmenselijke behoeften. Vroeger hadden we rituelen en instituten om ons van tekst en uitleg te voorzien bij complexe levenssituaties, met stappenplan en al; nu moeten we het zelf uitzoeken. Ondertussen worden we gebombardeerd door sociale en minder sociale media. Dat zorgt voor turbulente tijden, voor de samenleving én voor het individu. In zo’n wervelstorm is het alles behalve een luxe om je balans te herstellen. 

Dat gezegd zijnde, er is nog nooit iemand gestorven door geen therapie te volgen en enkel jij kunt beslissen wat juist is voor jou. Wil je samen bekijken hoe dat kan werken voor jou? Dat kan door hier te klikken

Veel succes op je pad!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.