Goede gewoontes voor betere zelfzorg

Download hier jouw gratis gewoonteschema.

Goede zelfzorg is het begin van alles. Als je meer van onze kracht wilt terugvinden, moet je lichaam en geest onderhouden. Omdat je het raam sluit, wil je de kamer verwarmen. Dit zijn enkele van de manieren die je zullen helpen om meer energie te krijgen en je beter te voelen.

Let wel: deze gewoontes gaan je problemen niet oplossen, dat is jouw taak. Net als het dieet van een topatleet, zijn deze gebruiken hulpmiddelen die jou in staat stellen jouw uitdagingen beter aan te pakken. We gaan enkele domeinen overlopen waar je, mits een beetje aandacht, veel winst kunt maken.

Slaap

Ik kan het belang van een gezonde nachtrust niet genoeg benadrukken. Je geest en lichaam moet herstellen, nadat je ze een dag lang hebt gebruikt. We verliezen dit maar al te makkelijk uit het oog, er is nu eenmaal zoveel te doen, en een mens wil ook wel eens ontspannen.

Word je bewust van hoeveel je slaapt. Houd een week lang bij om hoe laat je gaat slapen, wees eerlijk. Tussen 7 en 9 uur slaap is voldoende voor de meeste gezonde volwassenen. Wissel daarom kortere nachten af met langere nachten en onthoud: in bepaalde periodes, zoals de winter of emotioneel of fysiek zware periodes, hebben we nu eenmaal meer slaap nodig.

Vermijd schermen tijdens het laatste half uur voor je gaat slapen. Laat je geest kalmeren, dim het licht en vertraag. Minder ook je cafeïneconsumptie. Stap misschien over op thee, laat stimulantia achterwege in de namiddag. Als je moe bent, moet je misschien meer slapen.

Tip: zet kaarsjes in de badkamer, voor een rustige sfeer tijdens het tandenpoetsen.

Tip 2: Stel een avond- en ochtendroutine op. Speel hiermee, merk op wat werkt voor jou en pas ze aan aan jouw situatie. Lees verder voor handige tips die je hierin kunt opnemen. Hou vol tot je zonder nadenken een jumpstart geeft aan jouw dag, of de zoete nachtrust tegemoet treedt.

Adem

Wanneer we stress ervaren ademen we oppervlakkiger, wat ervoor zorgt dat we meer stress ervaren. Het is een vicieuze cirkel die we heel makkelijk kunnen doorbreken. Heb doorheen de dag aandacht voor hoe je ademt, want wanneer je hierbij stilstaat ga je automatisch dieper ademen.

Dagelijkse ademhalingsoefeningen zijn een bron van vitaliteit en ontspanning! Maak ze deel van je ochtend- en avondroutine en pluk de lange-termijnvoordelen. Tip: experimenteer met verschillende methodes en patronen. Zoek even op Youtube of probeer een van de vele beschikbare apps.

Drink

Ons lichaam heeft water nodig, voortdurend. Een droge mond of lippen betekenen dat je te laat bent. Zorg dus das je altijd een drinkbus of fles bij de hand hebt en drink voldoende water! Begin en eindig je dag met een glas water. Tijdens je slaap droog je grotendeels uit.

Vermijd frisdranken en beperk je consumptie van fruitsappen. Light of zero varianten zijn zoals chocolade sigaretten. Minder schadelijk, ongetwijfeld. Maar welk voordeel brengen ze je?

Eet

Eet voldoende en gezond. Er is geen limiet op hoeveel groenten je kunt eten (de olie en sauzen die erbij zitten daarentegen…). Eet ook enkele stukken fruit per dag en vermijd fabrieksproducten. Ons lichaam is door de evolutie heen ontwikkeld om natuurlijk voedsel te verwerken. Voorzie het van de juiste brandstof, dan werkt de motor beter.

Beweeg

Ons lichaam is niet gemaakt om een hele dag stil te zitten. Zorg dat je elke dag voldoende beweegt, want stilzitten is atrofiëren. Het maakt niet uit of je danst, wandelt, loopt, gewichten heft of yoga uitvoert. Als je zorgt dat je hartslag zo’n 20 minuten lang versnelt, zit je goed. Ben je te moe om te bewegen? Reden te meer om het te beginnen doen. Net zoals zoveel in het leven is dit een vicieuze cirkel. Wanneer je meer gaat bewegen, zal je lichaam meer energie gaan opwekken. Er is niet als een korte workout om ‘s morgens uit de startblokken te schieten.

Bonus: zoek de buitenlucht op!

Input

Net zo belangrijk als wat je in je maag stopt, is waarmee je je geest voedt. Vul je je geest met negatieve, pessimistische, gewelddadig en verslavende content ((social) media, games, nieuwsberichten etc)? Verwacht dan niet dan geen stroom lumineuze ideeën, motivatie en constructieve plannen. Ook de informatie die je opneemt wordt verteerd en beïnvloedt je. Zoek dus positieve informatie uit en focus je op jouw interesses.

Vermijd milieus of mensen waar zwartgalligheid de norm is, negativiteit is besmettelijk. Ik weet dat het misschien heel goede mensen zijn. Het is niet nodig om hen te veroordelen of verbeteren. Net zoals je jouw eigen proces niet moeilijker moet maken. Wees aardig tegen iedereen, zorg in de eerste plaats voor jezelf.

Zit met wat is

Het m-woord, meditatie. Er is veel zin en onzin over gezegd en geschreven. Ik hou het op dit: een oefening op zitten met wat is. Zitten zonder meer en opmerken wat zich aandient. De gedachten, de gevoelens, zit ermee. Het is een oefening op niet-reageren, zoals luisteren naar een gesprek zonder zelf te spreken. En wie weet, als je lang genoeg stilzit, wordt het misschien zelfs stil. Of niet, zit daar ook mee.

Mensen stellen soms allerhande verwachtingen aan hun meditatiepraktijk. Dat ze geen stress meer kennen, of droefheid, of afleiding. Of dat ze altijd kalm zijn. Dit is larie. Je oefent een andere manier van kijken naar de dingen, van omgaan met emoties en gedachten. Net zoals krachtoefeningen nog geen goed bokser maken, is ook deze oefening heel belangrijk, wil je in de ring kruipen. Maak het niet grootser dan het is, weerstand is normaal. Het is gewoon dagelijkse kost, net zoals tanden poetsen. Wat verlies je liever? Een tand of je geest?

Het slechte nieuws

… kwam aan als een koude douche. Zou je een kleine aanpassing weigeren die tijd, geld, energie en water bespaart? Een gewoonte waarvan wetenschappelijk is bewezen dat ze positieve effecten heeft op je conditie, immuunsysteem, psychisch welzijn, je lijn, haar en huid? En als ik je vertelde dat ik het heb over het nemen van koude douches? Ik begrijp je weerstand, omdat ik dit vroeger ook nooit had geprobeerd. Geloof me vrij wanneer ik zeg dat alles went. Sluit je warme douche af met een tijdlang koud water en bouw dit geleidelijk aan op. Misschien stap je binnenkort zo onder een ijskoude douche.

Succes

We zijn allemaal mensen. We hervallen allemaal wel eens in oude gewoontes. Dat is een heel goede kans om jezelf beter te leren kennen. Jezelf erover straffen maakt het alleen maar erger. Laat dit ook weer geen excuus zijn om je volledig te laten gaan. De gulden middenweg is met begrip en liefde keuzes maken en bijsturen, keer op keer.

Doe het rustig aan, verander een gewoonte per keer. Maak tijd en houd je vorderingen bij in een schemaatje. Bijvoorbeeld dat onderaan deze post ????

Een van deze gewoontes consistent aanhouden is een enorme vooruitgang. Stel je eens voor welke invloed een combinatie kan hebben.

Jouw gratis gewoonteschema

Laat hieronder jouw gegevens achter om jouw dagelijkse gewoonteschema te ontvangen.

Dit formulier bestaat niet. Ga terug naar de pagina formulieren beheren en selecteer een ander formulier.

Dit bericht heeft 2 reacties.

  1. Lutje Vanovertveld

    Ik lees nu jouw boek na mijn longembolie voor de tweede keer ( gekregen van Geert Vanreusel in 2016 door jou gesigneerd) nu helpt het mij bijzonder om er weer boven op te komen.
    Mijn draad weer te vinden . Het is een schitterend boek daarvoor hartelijk dank.
    Vriendelijke groeten
    Lutje
    83 jaar schoonmoeder van Geert

    1. Jeroen Walravens

      Hallo Lutje,
      Bedankt voor jouw bericht!
      Ik ben blij dat je veel hebt gehad aan mijn verhaal en wens je nog het allerbeste!
      Vele groeten, nog een fijne dag gewenst!
      Jeroen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.